Nieuws berichten

Malaga, 4 november 2023

Kaarten van Oliver de Wint en Youp Orsel bij de circuitstop Junioren in Guadalhorce

Dit weekend was de Real Club de Guadalhorce het prachtige decor voor een nieuwe test van zone C van het juniorencircuit van de Koninklijke Andalusische Golffederatie. Een nieuwe demonstratie van het buitengewone talent dat jonge Andalusische golfers tonen in een evenement dat van een zeer hoog niveau is.

De overwinningen in de junioren categorie naar een vaste waarde als Chanya Huaysan, een golfster uit Mijas Golf die een buitengewone score van 73 slagen noteerde, en Youp Orsel, een speler van de Miguel Ángel Jiménez Academy, die een stratosferische score noteerde van 69 slagen, vier minder dan de talentvolle golfer uit La Cañada, Luis del Rosal.

Passie4Golf , 12 september 2023

Nederlands Spaanse Youp Orsel wil het hoogste niveau halen
Youp (13 jaar): ,,Golfen is net zo belangrijk als eten’’

,,Ik wil ook wel chippen voor de foto hoor?’’ zegt kleine Youp tegen mij terwijl hij mij vragend aankijkt.

,,Dat is goed,’’ zeg ik. ,,Laat maar zien.’’

Soepel en sportief chipt hij de ene na de andere bal die landen op de green vlak bij de vlag. Ik ben verbaasd. Er zit maar één misser tussen.
Toen Youp zeven jaar was, interviewde ik hem voor de Nederlandse Golfkrant. Ik vroeg om een interview nadat Youp meedeed aan een wedstrijd dag van Dutch Kids Golf op The Dutch.

Youp stond in de bunker en sloeg de ballen er bijna allemaal moeiteloos uit. Zijn vader stond op een afstandje te kijken. Het talent spatte van Youp af.

,,Is dat je zoon,’’ vroeg ik.

,,Ja,’’ zei zijn vader. ,,Dat is Youp.’’

,,Ik wil zo goed worden als Tiger Woods,’’ lachte Youp.

Afbeelding

Hij sprong in de bunker en klom er daarna weer uit. Een vrolijk joch met een groot talent, dat kon je van een afstand zien. Het regende zachtjes kleine druppeltjes op de golfbaan. De meeste mensen waren het clubhuis ingegaan.
Youp haalde zijn GVB op vierjarige leeftijd. Youp houdt van wedstrijden spelen en mooie bekers winnen. In de loop van de jaren ging zijn handicap omlaag en won hij mooie prijzen. Met het gezin

        verhuizen naar Spanje

Het ging helaas niet goed met Youp. Hij kampte met ernstige astma klachten. De ouders van Youp hadden geen keus. Youp moest naar gezonde lucht.
Het gezin verhuisde naar Spanje. Daar knapte hij zienderogen op en op dit moment gebuikt hij zelfs geen medicatie meer.

Afbeelding

Youps doel is op een dag toe te treden tot het professionele circuit.  ,,Golf is net zo belangrijk in mijn leven, als eten, ademen en slapen, het is iets dat ik al sinds het begin van mijn leven heb en tot het einde zal doen.” 

Youp heeft de volle overtuiging dat hij het hoogste niveau gaat halen. Als je aan de top staat, moet je er veel voor laten, maar hij wil nog steeds professional worden.  Youp weet hoe moeilijk het is om aan te top te komen en te blijven. Hij traint iedere dag en wisselt het af met toernooien zowel nationaal als internationaal. De komende twee jaren wil hij zich in de top van Europese jeugd tot en met 16 jaar komen.

Momenteel staat hij in de top 5 tot en met 14 jaar van Europa en staat hij in de Spaanse top 5 tot en met 16 jaar. Youp zit in de 2e klas van HAVO VWO van de Internationale school.
,,Ik wil net zo goed worden als Tiger Woods,’’ zegt Youp nog steeds. ,,En ik wil Tiger Woods graag ontmoeten. 

Wat je nog meer moet weten van Youp Orsel
Op de foto is Youp 7 jaar toen hij werd geïnterviewd.
​Onderstaand linkje is van zijn eerste interview:
https://www.passie4golf.nl/uploads/4/7/1/0/47108685/youp_orsel-het_talent.pdf

​Website van Youp over zijn golfleven: https://www.youporsel.com/

2x Jeugdkampioen van Spanje tot en met veertien jaar.
2x Nederlands Jeugd kampioen op Amelisweerd en de Eindhovense.
Winnaar en runner-up van het Belgian International Championship 14U Royal Waterloo
Runner-up in het French International Championship 2023 tot en met 14 , 4e in het Nederlands kampioenschap 21U op de Noord Nederlandse 2023, winnaar jeugdklassement op Real Valderrama 2023
Youps huidige World handicap is +1.6 behaald in wedstrijden.
Hij maakt deel uit van de Andalusia golf selectie, RFGA.
Youp wordt gecoacht vanuit Nederland door Bas Krawinkel Total Golf & Coaching.

Houd het Nederlands/Spaanse talent in de gaten, wie weet worden zijn dromen waarheid. Een plekje op de Tour en Tiger Woods achterna. 

​Adrienne

Youp Orsel wint het Belgium International Golf Championship 2023

Royal Waterloo Golfcourse, 8 juli 2023

Het Belgian International Golf Championship for Boys & Girls U14, schitterend georganiseerd door Albert Vermeiren met zijn team vrijwilligers in samenwerking met de KBGF, kreeg vrijdag zijn apotheose op de Royal Waterloo Golf Club die dit jaar zijn 100e verjaardag viert. Het hoogstaand toernooi werd dit jaar afgewerkt op het parcours van Le Lion. Dit was perfect voorbereid op de afspraak, want zowel de fairways als de greens lagen er picobello bij.

Optimale omstandigheden dus en dat inspireerde de Nederlander Youp Orsel – een van de zes spelers met een positieve handicap – om stevig uit te halen. Hij kwam na drie ronden uit op 6 onder par (71-71-68). Dit talent uit de Miguel Angel Jimenez Golf Academy haalde het met twee slagen voorsprong op Kai Notteboom. De Zwitser uit Zürich tekende voor een knappe remonte na een mindere openingsronde (76-69-67). Drie spelers uit het veld van 102 deelnemers deelden de 3e plaats op het erepodium: Philip Van Oosten (Nederland), Moritz Schwahn (Duitsland) en Noah Leonardo Bottelet (Denemarken). Zij finishten op +1. Arthur Haghedooren (Keerbergen), een van de grootste Belgische talenten, legde beslag op een mooie 6e plaats (+2), met dank aan een uitstekende slotronde in 69 slagen.

Er was een show beloofd tijdens het kampioenschap van Spanje op Real Sancti Petri GC en er was een show!

Sancti Petri, Cadiz 30 juni 2023

Drie spetterrende topgolf dagen in de mannenwedstrijd, die met ijzeren vuist werd gedomineerd door Samuel Love (-6 algemeen). Zijn niet te missen birdies tussen hole 4 en 13 waren praktisch de veroordeling van het toernooi in zijn duel met de Nederlander Youp Orsel (-4 algemeen T2) en Juan Miró, die met drie goede birdies tussen 11 en 13 de titel van Spaans kampioen behield.

Voor het geval iemand hem niet kent, Juan heeft dit jaar een Cadet National Scoring gewonnen in Almería en was al kampioen van Spanje Alevín in 2021, bij die gelegenheid alleen overtroffen door Youp Orsel zelf.

Real Sancti Petri 2023

Maandag, 1 mei 2023

De tweede dag van het EK Onder-16 2023, dat wordt gespeeld in Zarapicos en La Valmuza, heeft voor een ommekeer gezorgd in het klassement dat de Andalusiër Arián Rodríguez bovenaan heeft geplaatst.

De golfer uit Almeria is de nieuwe leider van het evenement geworden na acht plaatsen te zijn gestegen in het klassement met een ronde van 69 slagen (-3) voor een totaal van 143 slagen (-1).

Met dit resultaat heeft de Andalusiër een voorsprong van één slag op Raúl Gómez en Gonzalo Rodríguez, die de tweede positie delen. Zowel de Valenciaan als de Manchego hebben identieke kaarten van 71 en 73 slagen afgeleverd voor een totaal van 144 slagen, op gelijke hoogte met het veld.

De vierde positie is voor Iván Enguita, die niet zo geïnspireerd is als de eerste dag en een kaart van 77 slagen (+5) heeft afgeleverd, voor een totaal van 145 slagen, waarvan twee van het hoofd.

Bij de Andalusiërs staan ook Youp Orsel (+5), Yago Horno (+5) en Jorge Sánchez (+5) in de top 10. Ze delen allemaal de achtste plaats.

Zaterdag, 22 april 2023

U14 Frans Internationaal Championship Alexis Godillot 

Op de prachtige historische golfbaan van Chantilly werd gestreden om de overwinning van het begin tot het einde, waarbij de Nederlander Tom Hendriks uiteindelijk na drie dagen strijd won met een score van +2, twee slagen voor zijn landgenoot Youp Orsel. Opnieuw was het nodig om de tiebreak tussen twee Fransen te gebruiken, maar dit keer met slechts één plaats op het podium beschikbaar. De bronzen medaille werd gewonnen door Titouan Buisson (Caen La Mer), hetzelfde totaal van +7 als Paul Martin (Paris Country Club), die de 4e plaats behaalde.

De medaillewinnaars van deze U14 Frankrijk Internationals omringen Alexis Godillot (4e van links), die zijn naam aan het toernooi gaf. © Golf van Chantilly

Zondag, maart 26, 2023

Julia Gil en Youp Orsel borduren in de Nationale Zonale Score op Azata Golf

De Malaga baan van Azata Golf heeft dit weekend de Scoring National Zone georganiseerd in de jeugd, cadet en jeugd categorieën. Het is gespeeld op 36 holes met een zeer hoog golfniveau en een illustere lijst van winnaars. De cadet Julia Gil en het kind Youp Orsel schitterden met hun eigen licht met twee uitstekende resultaten.

De Malaga baan van Azata Golf heeft dit weekend de Scoring National Zone georganiseerd in de jeugd, cadet en jeugd categorieën. Het is gespeeld op 36 holes met een zeer hoog golfniveau en een illustere lijst van winnaars. De cadet Julia Gil en het kind Youp Orsel schitterden met hun eigen licht met twee uitstekende resultaten.

De waarheid is dat de categorieën enorm gelijk zijn geweest, met verschillende banden op de eerste posities. Onder de winnaars waren Sofía Gamilla, golfer uit La Cañada, en Aitor Medina, van Zaudín Golf. Beiden eindigden gelijk voor de eerste plaats met Irene Lavilla (166 slagen), speelster uit Playa Serena, en Martín Cervera (154 slagen), golfer van de Real Club de Golf de Sotogrande.

In de cadettencategorie moeten we op een speciale manier het winnende resultaat van Julia Gil benadrukken, golfster uit La Cañada die is geëindigd met 141 slagen, een buitengewoon record dat haar in staat heeft gesteld om te winnen met vijf slagen marge. Bij de jongens is Gonzalo Baños, ook uit La Cañada, met een kaart van 148 slagen in twee dagen opgelegd.

Tot slot heeft Youp Orsel bij de volwassenen, de kinderen, het laagste scratchresultaat van het toernooi getekend, een uitstekende score van 140 slagen, drie minder dan Samuel Love, van de Real Club de Golf de Guadalmina. Fantastische strijd tussen twee geweldige spelers.

Zondag 12 februari 2023

Jan Farré , winnaar van de Nationale Jeugdscore 2023

De Catalaanse speler Jan Farré heeft de titel gekregen die op het spel staat in de Nationale Jeugdscore 2023, gespeeld met gemengd geluk op de Malaga-baan van Lauro Golf. De wedstrijd werd overheerst door zeer slecht weer.

Jan Farré, winnaar in play-off

De Catalaan Jan Farré won bij de mannen een spannende finale. Zijn beste ronde van de week, van 75 slagen, ontmoette de 73 van Juan Miró en Maximilian Nystedt die de leider evenaarde met +13 aan het totaal. Deze drie spelers gingen naar de play-offs, waarbij Farré op de eerste hole won.

Een van de verdiensten van de drie hierboven genoemde golfers is het overtreffen van spelers die in zeer stijgende dynamiek kwamen, zoals Raúl Gómez (4e, +15), Arián Rodríguez (5e, +17) of Youp Orsel (5e, +17), hoofdrolspelers ook deze week.

Er moet aan worden herinnerd dat de Albacete Marcos Soria de eerste leider van de categorie werd met een ronde van 75 slagen, één minder dan die van Enzo Martínez, tweede, en twee slagen minder dan Jan Farré zelf, derde.

De tweede dag op Lauro Golf leidde tot een verandering van leider in het voordeel van Jan Farré, die een kaart van 77 slagen (+5) herhaalde om een huur van twee te innen op Juan Miró, Maximilian Nistedt en Youp Orsel.

Nationale Jeugdscore 2023

Woensdag 8 februari 2023

Na een jaar wordt de National Youth Scoring, het eerste grote evenement van het jaar voor golfers van cadet-, kind- en jeugdleeftijd, gehouden op de malagabanen van Lauro Golf (mannenevenement) en Parador de Málaga Golf (vrouwenevenement). Er zijn deze dagen geconcentreerd, van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari, 180 jongens en meisjes die op eigen kracht beschouwd moeten worden als het juweel in de kroon van het Spaanse golf.

Deze National Youth Scoring is de eerste test van echt belang van het jaar 2023 waarbij golfers jonger dan 16 jaar betrokken zijn, allemaal met het oog op de opvolging van Jorge Hao uit Madrid en Claudia Lara uit Girona, de beste in de editie van 2022 gespeeld op dezelfde banen en, een beetje verder teruggaand, in winnaars die vervolgens belangrijke sportcarrières hebben opgebouwd, zoals Jon Rahm, Nuria Iturrioz of Adrián Otaegui, om enkele belangrijke voorbeelden te geven.

De competitie en de show zijn verzekerd dankzij een deelname van negentig golfers in elk van de locaties en waar de negatieve handicaps een grote aanwezigheid hebben.

In de Parador de Málaga, het hoofdkwartier van de vrouwencompetitie, is het vermeldenswaard de aanwezigheid van de huidige kampioen van Spain Children, de Barcelona Nagore Martínez (exacte handicap -0,9), die het zal opnemen tegen enkele van haar rivalen – en vrienden – gebruikelijk, geval van Patricia Bañón (-3,2), of Martina Navarro (-2,1), Adriana García Terol (-2), Liz Hao (-1,8) en Noa Terroba (-1,2), deelnemers aan de werkgroep van de Technische Jeugdcommissie.

Aandacht natuurlijk ook voor de Tsjechische speler Thipani Knight (-4,7), een van de belangrijkste kanshebbers voor de titel.

En niet veel kilometers verderop, in Lauro Golf, wordt de mannencompetitie gevierd, waar veertien deelnemers gehandicapt lijken voor negatief spel voordat ze aan de interessante competitie beginnen. De Castiliaan-La Mancha Gonzalo Rodríguez (-2,5) staat aan kop van deze lijst, goed tweede door Marcos Soria (-2,1), Iván Enguita (-1,8), Benjamin van Braak (-1,4) of de huidige kampioen van Spanje Children, Arián Rodríguez (-1,3).

Speciale vermelding voor een andere hoofdrolspeler van het laatste Spaanse kinderkampioenschap, de Nederlander Youp Orsel (-0,5), die in 2022 een waardevolle triomf behaalt in een van de National Pitch &Putt Scoring. Aandacht dus voor het korte spel van dit piepjonge talent.

Royal Waterloo Belgian International Golftournament Boys 14U 2022

Gepubliceerd op 10-07-2022 om 10:49 uur

Drie dagen lang gespeeld op de prachtige Lion du Royal Waterloo baan, was de tiende editie van het Belgian International Golf Championship U14 een groot succes. Bij “Boys” ging de overwinning naar de Duitser Moritz Küls met een eindscore van 6 onder par. Hij heeft drie lengtes voorsprong op de Fransman Raphaël Turcaud en de Nederlander Youp Orsel.

Youp Orsel se impone de principio a fin en el I Puntuable Nacional de Pitch & Putt 2022
El joven neerlandés aventajó en un golpe a Samuel Love, segundo clasificado en Aloha Golf